Despre Kopaonik

Kopaonik (cunoscut sub numele de Muntele de Argint) este cel mai mare masiv muntos din Serbia, care se întinde de la nord-vest la sud-est cu o lungime de aproximativ 75 km, având lățimea în partea de mijloc de aproximativ 40 km. Una dintre părțile sale este zona protejată numită Parcul Național Kopaonik, unde există o serie de entități naturale protejate, iar pe acesta se află cel mai mare centru de schi din Serbia. Cel mai înalt vârf este Pancicev vrh (vârful lui Pancic) cu 2017 m dNM. pe care se află mausoleul  faimosului naturalist sârb  după care a primit numele , în jurul căruia se află baza armatei Serbiei. Întreagul lanț este numit după marea sa bogăție de minerale exploatate încă din Evul Mediu, iar pe partea sa lată este situată o serie de monumente istorice și culturale datând din perioda dintre secolele XII – XV. Datorită centrului turistic dezvoltat, cu hoteluri moderne și obiecte însoțitoare, Kopaonik prezintă una dintre cele mai populare destinații turistice din Serbia.

 

Astăzi, pe Ravni Kopaonik se află un mare centru turistic montan, cu numeroase capacități de cazare, sisteme de pârtii, telecabine și alte infrastructuri. Un alt astfel de complex se dezvoltă în satul Brzece pe pantă de est, unde circa 1.000 de paturi sunt disponibile în hoteluri, apartamente și case.

Atracția Kopaonikului constă în dinamica excepțională a reliefului său. Pășunile montane spațioase, păduri dense verzi și mixte, precum și vârfuri de munte de pe care se pot vedea munţii Șar, Stara Planina și alți munți din jurul, rămân memoria de neșters a tuturor celor care au vizitat această frumusețe de munte.