PITANJA

null
Ovde možete pogledati odgovore na vaša najčešća pitanja.

Sa koliko godina je dete spremno da nauči osnove skijanja i da li postoji starosna granica za početak učenja?

Starosna granica ne postoji, skijanje mogu učiti osobe od 2-102 godine.
Pravo vreme za početak kod dece je 4-5 godina ali i deca od 2-3 godine mogu naučiti osnove i zavoleti sneg i skijanje što je i najbitnije u tom uzrastu. Ne valja biti preambiciozan. Ukoliko dete skijanje shvata i prihvata kao igru može se staviti na skije. U suprotnom može dobiti fobiju. Savet: manju decu staviti na skije i ukoliko su nasmejani i raspoloženi nastaviti, u suprotnom sačekati sledeću godinu.

Koja oprema je potrebna za skijanje?

Osnovna oprema su skije, pancerice i štapovi ali pored toga treba imati i ski odelo, kacigu, rukavice…

Roditelj trener ili instruktor skijanja?

Ovo je vrlo delikatno pitanje ali moje mišljenje je da je instruktor bolje rešenje zbog autoriteta, nivoa znanja i prenošenja znanja. I kolege instruktori svoju decu daju drugim kolegama na ski obuku.

Ski Pass?

Većina početnika ne razlikuje termine. Ski pass je karta za vožnju ski liftovima (žičarama) i ne uključuje opremu i časove i kupuje se posebno. Čas skijanja ili škola skijanja je vremenski period proveden sa instruktorom. Ski oprema može biti vaša ili se može iznajmiti u ski servisima a ski pass je karta koja se kupuje za vožnju ski liftovima.

Koliko časova je potrebno za osnove skijanja?

Ovo je individualna stvar i zavisi od mnogo faktora. Osobe koje se ne bave sportom i nisu uopšte aktivne mogu za 5-6 časova naučiti osnove skijanja i biti samostalne na stazama manjih strmina.